PANDUAN NBM ULTIMATE, Artikel 6, Permainan mini: Main dan Dapatkan!

NFT Battle Miners
4 min readSep 27, 2021

Rakan Miners, inilah masanya untuk melombong beberapa sumber!

Dalam artikel ini, kami akan membahas pelbagai cara untuk bermain dan memperoleh sumber(resources) menggunakan aset NBM kami. Tetapi, perkara yang pertama: untuk bermain, anda memerlukan sekurang-kurangnya satu kad aktif. Sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa, anda boleh memenangi beberapa NFT NBM di Discord NBM atau melayari pasar digital/ecommerce Atomic hub untuk mencari NFT tersebut.

Sekiranya anda tidak tahu apa kad Aktif, mulakan dengan artikel pertama kami.

Semua permainan mini dan fungsi perlombongan boleh didapati di laman web NFT Battle Miners. Sekiranya ini kali pertama anda melihat bahagian permainan, anda akan melihat bahawa beberapa permainan mini kini tersedia.

Grid Perlombongan(Mining Grid) NBM:

Ini adalah lombong awam pertama. Permainan ini (pada dasarnya seperti rolet gergasi) berlangsung di grid 300 plot yang mungkin (15x20) dengan setiap kedudukan diberi nombor 0 hingga 299. Untuk menambang, anda hanya perlu meletakkan kad aktif anda pada nombor tertentu. Anda boleh meletakkan seberapa banyak kad aktif yang anda ada. Dan … itu sahaja!

Pada akhir setiap jam, sejumlah sumber secara rawak (kebanyakannya sangat rendah) diperuntukkan untuk setiap plot. Kad aktif anda kemudian melombong jumlah atau sumber daya di plot di mana ia diletakkan.

Ganjaran anda ditentukan oleh sumber (RESM) NFT yang menjadi pengganda dari jumlah sumber yang diperuntukkan untuk plot tersebut. Sebagai contoh, jika NFT anda mempunyai RESM 10 dan, pada akhir jam, jumlah sumber yang diperuntukkan untuk plotnya adalah 0,5, anda akan melombong 5 token (10 * 0,5).

Proses perlombongan ini juga merangkumi peraturan menarik lain:

· Kemenangan khas: pada akhir setiap pusingan, 10 sel rawak akan mengandungi lebih banyak sumber daripada sel lain (menang kecil, bleu di grid). Selain itu, 5 sel akan mengandungi jumlah sumber yang unggul (menang besar, hijau di grid) sementara 2 sel akan diperuntukkan jumlah sumber yang sangat tinggi (jackpot!).

· Setiap permainan lain, pengguna rawak akan menerima sekeping kad. Semakin tinggi jumlah parameter NFTM semua kad aktif anda di grid, semakin banyak peluang anda memenangi bahagian tersebut.

· Dua kali sehari, pengguna rawak juga akan menerima NFT rawak dari kumpulan perkongsian kami (sama dengan peraturan sebelumnya, undian ini bergantung pada jumlah parameter NFTM anda).

· Anda kini boleh menggunakan WAX!

Pasukan NBM Active meneka:

Walaupun grid Mining kebanyakannya rawak, permainan meneka pasukan Aktif lebih bergantung pada strategi. Pada dasarnya, anda mempunyai masa 8 jam untuk meletakkan NFT anda dalam 4 pasukan yang mungkin (masing-masing dinamakan satu token). Anda boleh menyebarkan kad aktif anda di antara pasukan yang berlainan atau menyusun kad anda dalam satu pasukan. Anda kemudian harus memilih nombor rawak antara 0 dan 99 dan mengesahkan pilihan anda (pilihan diperlukan untuk setiap pasukan yang anda sertai). Pada akhir 8 jam, dua proses berlaku (untuk kesederhanaan, kami akan mempertimbangkan bahawa anda telah meletakkan semua kad anda pada pasukan yang sama dan hanya memilih satu nombor rawak):

Pertama, nombor rawak antara 0–99 dipilih. Kemudian, perbezaan antara nombor rawak ini dan nombor yang anda pilih dikira (mari kita sebut perbezaan ini sebagai ‘Reductor’). Sebagai contoh, jika anda memilih 60 dan nombor rawak yang dipilih adalah 20, Reductor sama dengan 60–20 = 40.

Kedua, peraturan rawak dipilih di antara 4 peraturan yang mungkin dan pengiraan dengan mempertimbangkan semua kad di setiap pasukan berlaku. 4 peraturan yang mungkin adalah:

· Peraturan pertama: Kekuatan semua NFT anda dalam pasukan digabungkan (mis. Jika anda meletakkan 3 NFT dengan 30 Kuasa masing-masing di Actium pasukan, jumlah Kuasa anda dalam pasukan ini = 90). Jumlah Kuasa ini kemudian akan dikurangkan dengan nilai Reductor: 90 (total Power) tolak 40 (Reductor) = 50. Akhirnya, nilai ini dibahagi dengan jumlah kad yang anda masukkan dalam pasukan. Memandangkan anda meletakkan 3 kad dalam Actium pasukan, Kekuatan terakhir anda adalah: 50/3 = 16.67. Anda menyumbang kepada pasukan Actium akan menjadi 16.67. Peraturan ini menghukum orang yang meletakkan semua kad mereka dalam pasukan yang sama.

· Peraturan kedua: Sama dengan peraturan sebelumnya tetapi dengan nilai Tenaga. Selain itu, kumpulan akhir dibahagikan dengan jumlah kad dalam pasukan. Cth. : jika kumpulan pasukan akhir adalah 900 tetapi 800 kad dimasukkan ke dalam pasukan, skor pasukan akhir akan menjadi 900/800 = 1.12. Peraturan ini menghukum pasukan dengan banyak kad.

· Peraturan ketiga: seperti peraturan 1 tetapi bukannya dikurangkan, Reductor ditambahkan ke jumlah Kuasa anda. Dalam peraturan ini, kumpulan akhir juga dibahagikan dengan jumlah kad dalam pasukan. Peraturan ini menggemari pasukan dengan sedikit kad dan sedikit pengguna.

· Peraturan keempat: seperti peraturan ketiga tetapi dengan tenaga. Dalam peraturan ini, kumpulan akhir juga dibahagikan dengan jumlah pengguna dalam pasukan. Peraturan ini menghukum pasukan dengan banyak pengguna yang berbeza.

Pasukan yang menang akan memenangi 10000 token (Dibahagikan di antara ahli mengikut sumbangan masing-masing) sementara 3 pasukan yang kalah masing-masing memenangi 2000 token (prinsip pengagihan yang sama).

Walaupun faktor rawak telah dilaksanakan dalam permainan ini, kemenangan itu bergantung pada strategi, pemansuhan dan analisis yang teliti mengenai komposisi setiap pasukan sebelum membuat keputusan.

Akhirnya, tidak kira permainan apa yang anda pilih untuk dimainkan:

· Setiap pusingan, token baru dipilih.

· Anda tidak perlu sentiasa berhubung atau meletakkan NFT anda setiap pusingan. Sehingga anda mengeluarkannya, kad aktif anda akan kekal di tempat anda meletakkannya dan akan bermain setiap pusingan.

· Setiap kad aktif hanya dapat digunakan dalam satu permainan pada satu masa. Adalah mustahil untuk bermain 2 permainan mini dengan kad aktif yang sama.

· Lebih banyak lagi permainan aktif mini-Mining akan diimplementasikan.

Kami berharap dapat berjumpa dengan anda dalam artikel seterusnya di mana kita akan menghabiskan beberapa matematik untuk memahami bagaimana proses perlombongan(mining) utama berfungsi.

Pasukan NBM anda

<ARTIKEL SEBELUMNYA ; KEMBALI KE JADUAL ; ARTIKEL SETERUSNYA>

--

--

NFT Battle Miners

NFT Battle Miners is the best 3D metaverse and PVP game in the WAX blockchain!