PANDUAN ULTIMATE NBM, Artikel 3: Kad aktif, asasnya!

NFT Battle Miners
3 min readSep 27, 2021

Helo rakan-rakan Miners!

Dengan membaca artikel 1 dan artikel 2, sekarang anda sudah siap memahami perbezaan antara pelekat terhad dan kad aktif dan, bahkan berpeluang memenangi hadiah pertama anda!

Sekarang masanya untuk mempelajari mekanisme teras asas permainan NBM, kad aktif! (Peringatan: kad aktif adalah NFT yang membolehkan anda bermain dalam permainan NBM). Jadi … mari kita mempelajarinya!

Perkara pertama yang perlu diketahui: Dalam permainan NBM, anda akan dapat melombong(mine) dan / atau bertarung(fight)!

Bahagian perlombongan: Setiap kali anda melombong, anda mengekstrak sumber(resources) dan… anda juga berpeluang mengekstrak (memenangi) NFT secara rawak. Bahagian pertarungan: anda boleh menghadapi lawan tertentu. Sekiranya NFT anda lebih kuat daripada saingan anda, anda akan menang.

Aspek perlombongan / pertarungan kebanyakannya bergantung pada kad aktif. Kad jenis ini selalu mempunyai 6 atribut utama. Mari kita bahagikan kepada 3 kategori. Merah: Pertempuran pemain lawan pemain (PvP). Biru: perlombongan. Hijau: Tahap(level dan Keunikan(rarity).

KUASA(Power): Berapa banyak kerosakan yang akan dihadapi NFT anda di PvP (semakin tinggi semakin baik!).

TENAGA(Energy): Berapa kos anda bermain NFT ini di PvP (Semakin rendah semakin baik).

NFT MINING BOOST: Peningkatan yang meningkatkan kebarangkalian mendapat NFT semasa anda memilikinya.

RESOURCE MINING BOOST: Peningkatan yang meningkatkan sumber yang anda peroleh semasa anda memilikinya.

Mewakili semua kebarangkalian kombinasi antara Rarity dan Levels untuk NFT tertentu (Kebarangkalian mendapatkan setiap Rarity / Level juga ditunjukkan)

RARITY GRADE : Setiap kad mempunyai kelangkaan tersendiri, mulai dari Common hingga Ultimate.

LEVEL: Setiap NFT, walaupun UNIK(rare) ia juga mempunyai tahap tersendiri dari 1 hingga 5.

Ringkasnya: semakin Unik NFT anda, semakin kuat. Dan, dalam skala keunikan ini, tahap yang lebih tinggi bermaksud sifat yang lebih kuat.

Sesungguhnya, di alam semesta NBM, adalah mungkin untuk menaikkan tahap NFT anda, yang bermaksud, mengukuhkannya. Dari sekilas pandang: untuk NFT tertentu, kenaikan tahap sama ada akan meningkatkan Kuasa/Power (kerosakan), mengurangkan Tenaga/Energy (kos untuk memainkannya) atau meningkatkan kecekapan perlombongannya (pengekstrakan sumber dan kebarangkalian untuk melombong NFT baru).

Tapi, jangan terburu-buru! Kami akan menangani aspek peningkatan tahap (level-up) di bab lain. Perlu diingat bahawa tidak kira apa pun yang jenis Keunikan(rarity) anda dapat, anda sentiasa dapat memperkuatkan NFT anda untuk menyempurnakan strategi anda.

Walaupun begitu, kini saatnya untuk mempelajari mengenai bahagian permainan NBM yang paling menarik: Medan(Land) dan Pembinaan(Construction)! Jadi, mari kita beralih ke Artikel 4, Medan & Pembinaan, asasnya! untuk memahami bagaimana kad-kad itu berfungsi dan bagaimana menggunakannya lebih efektif untuk memenangi hadiah.

Khas dari Pasukan NBM anda

<ARTIKEL SEBELUMNYA ; KEMBALI KE JADUAL ; ARTIKEL SETERUSNYA>

--

--

NFT Battle Miners

NFT Battle Miners is the best 3D metaverse and PVP game in the WAX blockchain!