PANDUAN ULTIMATE NBM, Artikel 8, Meneroka mekanisme perlombongan -BAHAGIAN 2: Penyelenggaraan

NFT Battle Miners
4 min readSep 28, 2021

Hey rakan Miners!

Dalam artikel sebelumnya, kami memahami bagaimana perlombongan berfungsi. Sekarang, inilah masanya untuk melihat penyelenggaraan sistem yang harus dilaksanakan dalam 20 hari ke depan.

Pertama, ingat bahawa mekanisme tersebut masih dalam pembangunan (yang bermaksud bahawa nombor / konsep akhir mungkin sedikit berubah).

Kedua, aspek penyelenggaraan global diperkenalkan untuk:

· Jadikan permainan lebih menarik! Daripada hanya meletakkan NFT anda dan hanya menunggu (perlombongan pasif), anda sekarang harus memeriksa peralatan anda secara berkala dan mengesahkan bahawa semuanya baik-baik saja (perlombongan aktif).

· Tawarkan ganjaran yang lebih besar kepada pelombong aktif! Semakin aktif anda, semakin banyak pendapatan anda!

· Lebih baik mensimulasikan aktiviti perlombongan sebenar. Pada hakikatnya, apabila anda menggunakan peralatan, alat itu habis, rosak dan kadangkala patah.

· Memperkukuhkan tokenomik permainan. Mekanik baru ini akan memperkenalkan insentif baru untuk menghabiskan token yang berbeza sambil merangsang penampilan kes penggunaan baru.

· Menghadkan penggunaan skrip, bot atau alat menipu lain. Pengenalan konsep-konsep baru akan menjadikan pesalah sangat sukar untuk melombong (dengan itu memilih pelombong yang jujur)

Secara konkrit, apa yang akan ditambah?

Pertama, proses perlombongan akan dikembangkan:

· Semasa mendirikan lombong baru (iaitu memilih Medan anda, pembinaan dan aktif), 2 pusingan perlombongan pertama akan kurang menguntungkan. Anda akan mendapat 50% daripada 75% dari apa yang biasanya anda perolehi. Kenapa? Untuk mensimulasikan logistik sebenar, persiapan dan persediaan lombong.

· Sekarang akan mengambil masa 20 minit untuk memulakan lombong baru atau menghentikan operasi lombong. Kenapa? Untuk mensimulasikan operasi yang bergerak dari pangkalan anda (dipanggil HQ) ke Medan anda. Ciri ini juga akan digunakan kemudian di peta metaverse.

Ringkasnya: operasi memulakan dan menghentikan sekarang akan memakan masa dan juga akan memberi kesan negatif terhadap hasil anda. Kami kemudian menasihatkan anda untuk menilai dengan teliti pilihan anda dan merancang strategi perlombongan terbaik sebelum membuat sebarang keputusan.

Kedua, semua aset anda (kad aktif, pembinaan kad, Medan kad) kini akan dipengaruhi oleh perlombongan:

· Setiap aset akan mempunyai daya tahan tersendiri.

· Semasa melombong, setiap aset berpeluang mengalami kerosakan (disebut rehat separa). Kebarangkalian ini akan bergantung pada kelangkaan aset dengan aset yang paling jarang mempunyai kemungkinan terendah untuk mengalami kerosakan (Common 9%; Ultimate 7%).

· Separa Rehat pada aset tertentu akan mengurangkan daya tahannya. Setiap kali berlaku rehat, NFT akan kehilangan antara 8–12% dari ketahanannya. Juga, semakin banyak kerosakan yang dikumpulkan oleh aset anda, semakin sedikit yang akan dipengaruhi oleh jeda berikut.

· Walaupun, produktiviti aset bergantung pada ketahanannya dengan daya tahan yang lebih rendah yang bermaksud hasil yang lebih rendah. Sebagai contoh, NFT dengan ketahanan pada 50% akan melombong dua kali lebih rendah daripada NFT yang sama mempunyai ketahanan pada 100%.

Ringkasnya: semasa perlombongan, setiap NFT mempunyai kebarangkalian untuk mengalami kerosakan bermaksud akan berlaku penurunan pengeluaran hasil (RESM dan NFTM dikurangkan). Perubahan tersebut akan menjadikan anda penting untuk memeriksa persediaan anda dan mengurus aset anda secara berkala!

Ketiga, untuk menjaga aset anda, anda perlu membaikinya:

· Semakin unik asset tersebut, semakin mahal pembaikannya.

· Anda akan mempunyai pilihan antara 2 jenis pembaikan: Di pangkalan anda atau Di laman web

· Di pangkalan anda: Anda perlu menghentikan semua operasi agar semua aset anda dikembalikan ke markas anda. Setiap 1% pembaikan akan memakan masa 10sec (dengan jumlah masa maksimum yang dibatasi pada 16min30sec). Jenis atau pembaikan ini hanya akan memakan masa anda (pertama untuk menghentikan operasi, kedua, untuk membaiki NFT anda dan ketiga untuk memulakan semula operasi anda dengan betul; jangan lupa bahagian pertama artikel ini mengenai memulakan operasi anda).

· Di laman web: Tidak perlu menghentikan operasi! Tetapi pembaikan jenis ini akan memerlukan sebilangan besar dan memerlukan sejumlah sumber.

· Anda perlu terlebih dahulu menyediakan sejumlah sumber yang ingin anda hantar di laman web mengetahui bahawa, setiap jenis aset akan dapat diperbaiki dengan menggunakan token yang unik. Actium untuk Actives, Constructium for Constructions dan Minium for Lands.

· Kedua, menghantar sumber-sumber tersebut akan dikenakan biaya kepada Fusium (untuk menyimpan dan mengangkut sumber-sumber tersebut di lokasi). Secara sederhana, jumlah fusium yang diperlukan = 1% daripada jumlah sumber yang dihantar. Cth. Sekiranya anda menghantar 10000 sumber, anda akan memerlukan 100 Fusium.

· Di lokasi, untuk setiap NFT, kos pembaikan akan meningkat bergantung pada jumlah kerosakan yang terkumpul bersama dengan kelangkaan/rarity kad. Parameter unik lain juga akan dimasukkan dalam persamaan ini seperti saiz (untuk Medan dan Pembinaan) atau tenaga (untuk Aktif).

Ringkasnya: Sebelum memulakan lombong, fikirkan terlebih dahulu bagaimana anda akan membaiki peralatan anda. Di pangkalan anda? Anda perlu menghentikan operasi dan anda akan kehilangan masa … Di laman web? Tidak ada masa yang sia-sia tetapi anda akan memerlukan sejumlah sumber dan anda perlu terlebih dahulu merancang dan menghantar sejumlah sumber yang betul yang mungkin anda perlukan.

Akhirnya, peraturan terakhir akan diperkenalkan untuk merugikan pemain terbesar:

· Di atas 4 kad yang diletakkan di atas Medan, setiap kad tambahan akan meningkat sebanyak 12.5% kebarangkalian global untuk rehat separa (kebarangkalian tersebar di antara semua NFT di Medan). Ringkasnya: semakin besar persediaan anda, semakin tinggi kemungkinan untuk melihat jeda separa. Peraturan ini diperkenalkan untuk mencegah pemain besar mengumpulkan terlalu banyak sumber.

Dan … itu sahaja! Tetapi jangan lupa bahawa sistem ini masih dalam pembangunan. Juga, yakinlah bahawa, di NBM, kami sentiasa berusaha sebaik mungkin untuk mengembangkan permainan yang adil, realistik dan menyeronokkan untuk dimainkan! Kami berharap dapat melihat anda dalam artikel seterusnya di mana kita akan mengatasi sistem Level Up.

Pasukan NBM anda

<ARTIKEL SEBELUMNYA ; KEMBALI KE JADUAL ; ARTIKEL SETERUSNYA>

--

--

NFT Battle Miners

NFT Battle Miners is the best 3D metaverse and PVP game in the WAX blockchain!